Rene tænder hos tandlægen

Hvordan fjernes en visdomstand?

Inden du skal have fjernet din visdomstand eller dine visdomstænder, vil tandlægen altid tage et røntgenbillede, dette vil nemlig vise, hvordan tanden og roden befinder sig i knoglen. Dette er essentielt, da tanden kan ligge tæt på en nerve, som man naturligvis skal undgå.

I de fleste tilfælde kan tanden blive trukket ud, men i andre situationer skal tanden opereres væk. Det nemmeste er, hvis tanden er brudt helt frem, her vil det nemlig være muligt blot at løsne og herefter fjerne tanden, og dette vil være en kort og nem behandling.

Grunden til, at der til tider skal opereres, er, at tanden kan ligge nede i selve kæbeknoglen, eller visdomstanden kan blot sidde lidt for godt fast.

Selve operationen er overhovedet ikke farlig, og det er et ganske simpelt indgreb. Der vil blive fjernet en smule af kæbeknoglen, således at tandlægen kan få plads til at fjerne visdomstanden.

Hvad skal man gøre efter fjernelse af en visdomstand?

Har du lige fået fjernet dine visdomstænder, eller vil du gerne være forberedt på, hvad du skal gøre, når det sker? Så får du svar her.

Når bedøvelsen er begyndt at forsvinde fra munden, så er der mange, som vil føle smerte i området omkring tanden. Disse smerter kan sagtens dækkes af almindeligt smertestillende medicin, og dette vil du få med fra tandklinikken. Du skal huske at tage den første dosis, inden bedøvelsen forsvinder, således at den allerede virker, når bedøvelsen begynder at forsvinde. Husk at spørge din tandlæge til råds, hvis du er i tvivl.

I de følgende dage kan du opleve hævelse og fortsatte smerter i området, men du kan være ganske rolig, det er nemlig helt normalt. Smerterne og hævelsen burde gerne aftage inden for omkring en uge, men i denne uge kan du med stor fordel skåne det smertefulde område. Dette kan du blandt andet gøre ved at prøve at tygge med den modsatte side af munden.

I de første to dage efter indgrebet bør man holde sig væk fra hårdt fysisk arbejde. Dette kan nemlig igangsætte en efterblødning.

Ligesom altid er det essentielt, at man husker mundhygiejnen, også umiddelbart efter at have fået fjernet visdomstænderne. Der vil nemlig være et sår, efter tanden er blevet fjernet, og der kan nemt ophobe sig bakterier og madrester i dette sår. Derfor kan man have glæde af at anvende mundskyl i denne periode for at være fuldt ud beskyttet.

Du skal ikke være nervøs for fjernelse af visdomstænder

Inden indgrebet vil der naturligvis blive lagt en lokal bedøvelse. Dette vil sige, at du ikke vil kunne føle det mindste, og hele indgrebet vil være smertefrit. Dette gælder både, hvis tanden skal trækkes ud, eller hvis den skal opereres væk.

Mange oplever først, at tandlægeskrækken forsvinder, når de først er gået i gang. Her bliver de nemlig først overbevist om, at det ikke gør ondt.

Der er altså ingen grund til at være bange og ingen grund til ikke at komme afsted.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *