Brød og kager til tiden

Danskerne er blevet langt mere kræsne og kritiske end før i tiden. Vi er i den grad begyndt at stille krav til vores fødevarer både omkring indholdet, produktionen og kvaliteten. Denne spændende og positive udvikling kan tydeligt mærkes, hvis man besøger et moderne bageri. Her er tale om indbydende forretninger med et højt informationsniveau og bagværk helt i tråd med tidens tendenser.

Man skulle ellers tro at landets bagerier ville have trange kår for kagesalg, med den øgede opmærksomhed der også er kommet omkring sundhed og vægt, men det er slet ikke tilfældet. De søde små synder er ikke gledet ud af sortimentet, men stadig meget efterspurgte til eftermiddagskaffen og som dessert efter en god middag.

bager

Besøg på et bageri i Rønde

Det er ikke et unormalt syn at se kunderne stå i kø udenfor det lille lokale bageri i Rønde og ikke bare lørdag morgen, når der skal hentes lunde rundstykker. Forretningen drives med kyndig hånd af bagermesteren selv og hans kone. De har været mange år i branchen og stædigt fastholdt deres oprindelige idealer om udelukkende at forhandle kvalitet, der er fremstillet i hånden. I mange år var færdige melblandinger meget udbredte blandt bagere, fordi det var hurtigt og nemt, men her i Rønde har den slags aldrig været indenfor døren.

Selve bageriet ligger i kælderen og alt bagværk bæres op af den stejle trappe efterhånden som det kommer ud af ovnene. Det er hårdt arbejde fra midt om natten og til langt ud på eftermiddagen, men sådan har bagerfaget altid været. Ejerne er bageriet er ikke længere helt unge, de voksne børn er for længst flyttet hjemmefra, men forretningen har været så stor en del af deres liv, at de slet ikke kan forestille sig at skulle sælge den og gå pension, selvom de løbende har fået gode tilbud.

Sortimentet er meget klassisk og vel typisk dansk, men nye og anderledes produkter finder dog også vej til hylderne, derfor ligner butikken ingen andre, men har sin egen personlige profil, som kunderne er vilde med. At handle her er en sanselig oplevelse og hver dag deles der rundhåndet ud af lækre smagsprøver. Bagværket følger sæsonerne og de råvarer der hører til. Frugter og bær er fra lokale producenter.

Kvalitet i krummen

Rigtig godt brød kendetegnes ved masser af smag og en saftig krumme. Selve brødet har en sprød skorpe og er hverken for let eller tungt. Friskbagt brød er altid det bedste, men en kvalitetsbrød kan sagtens holde sig flere dage uden at blive tørt og kedeligt.

I Rønde eksperimenteres der meget med langtidshævet brød og surdej og resultaterne er enestående. Ingredienser er få, det hele handler om tålmodighed og erfaring. Teknikkerne er faktisk slet ikke nye, men hentet fra helt gamle dage, hvor gær ikke lige var til at købe og udvalget af bage ingredienser var meget begrænsede.

Brød af den bedste kvalitet er en kæmpe smagsoplevelse i sig selv og behøver nærmest hverken smør eller pålæg. Køb derfor kun ordentligt brød helst bagt af fagfolk uden tilsætningsstoffer, hvis du vil spise godt og sundt.

Kilde: http://meny-roende.dk/afdelinger/bageri

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *